Tekst: 1.Johannes brev 1:5-10

Bibelen forteller oss at lyset kommer fra Gud. Han lot lyset skinne over jorda i begynnelsen. Til sist så skal Guds lys være det eneste lys vi trenger i himmelen. Dette rammer inn bibelen slik det står i 1.Mosebok kapittel en og i siste kapittel i Åpenbaringen.

Det finnes tre livsløgner beskrevet i teksten vår.

Livsløgn nr. 1: En sammenblanding av at Gud er både lys og mørke. Dette kjennetegner Østens gudsbilder der vi ikke helt vet om Gud er god eller ond – og må streve for å tilfredsstille Gud.

Livsløgn nr. 2: Selvbedraget ligger i at vi tror alt er bra med oss og at vi ikke trenger noe oppgjør for å bli fri fra synd.

Livsløgn nr. 3: Hvis vi sier at vi ikke har synd så gjør vi det Gud tydelig sier til en løgn – altså å gjøre Gud til en løgner.

Vi trenger trygge rammer for å tørre å la Guds lys skinne inn i oss – i alle våre mørke kroker i livet. For å unngå det er fristelsen stor i å jobbe mye, være opptatt med alle andre ting eller på en eller annen måte ikke ta tid og rom for å være sårbar og åpen for Gud. Men veien til helhet og frihet går nettopp gjennom det sårbare, det erkjennende og åpne. Tør vi det?

Gud kan forvandle vårt skyggelandskap til et lyst og fritt rom der vi ikke lenger har ting å skjule – selv om vi fortsatt kan komme til å streve med visse sider av livet. Det har Gud ingen problemer med – så lenge vi velger å leve i lyset.

Lesetekster:

1.Mosebok 1:2-5 + 16-18

Åpenbaringen 22:5

Spørsmål til samtale:

  • Hvordan tenker vi rundt det med at Gud bare er lys og ikke mørke?
  • Hvilke at de tre livsløgnene som her nevnes er den vanligste blant folk flest?
  • Hvordan forholder vi oss i det hele tatt til ordet synd i dag?
  • Hvordan kan vi legge til rette for at Guds lys kan skinne inn i våre mørke kroker i våre liv i dag?

Eilif Tveit – 15.09.2020