DET DU LETER ETTER (LIVET SOM VARER

Bibeltekst:

Jesus og den samaritanske kvinnen
Da forlot han Judea og dro igjen til Galilea.  4 Han måtte reise gjennom Samaria,5 og der kom han til en by som het Sykar, like ved det jordstykket Jakob ga sin sønn Josef.  6 Der var Jakobskilden. Jesus var sliten etter vandringen, og han satte seg ned ved kilden. Det var omkring den sjette time.
Da kommer en samaritansk kvinne for å hente vann. Jesus sier til henne: «La meg få drikke.»  8 Disiplene hans var nå gått inn i byen for å kjøpe mat.  9 Hun sier: «Hvordan kan du som er jøde, be meg, en samaritansk kvinne, om å få drikke?» For jødene omgås ikke samaritanene. 10 Jesus svarte: «Om du hadde kjent Guds gave og visst hvem det er som ber deg om drikke, da hadde du bedt ham, og han hadde gitt deg levende vann.» 11 «Herre», sa kvinnen, «du har ikke noe å dra opp vann med, og brønnen er dyp. Hvor får du da det levende vannet fra? 12 Du er vel ikke større enn vår stamfar Jakob? Han ga oss brønnen, og både han selv, sønnene hans og buskapen drakk av den.» 13 Jesus svarte: «Den som drikker av dette vannet, blir tørst igjen. 14 Men den som drikker av det vannet jeg vil gi, skal aldri mer tørste. For det vannet jeg vil gi, blir i ham en kilde med vann som veller fram og gir evig liv.» 15 Kvinnen sier til ham: «Herre, gi meg dette vannet så jeg ikke blir tørst igjen og slipper å gå hit og hente opp vann.»

Johannes 4,3-15

Innledning:

«Når vi er på shopping og ikke vet hva vi er ute etter, så kan vi av og til ende opp med å kjøpe noe vi egentlig ikke trenger. Sånn tror jeg det er i livet også. Du går kanskje gjennom livet med en lengsel, en tomhet eller uro i sjela. Så prøver du å fylle det med mye forskjellig, uten å egentlig vite hva det er du savner. Gjør vi dette, så tror jeg fort vi ender opp med noe vi egentlig ikke trenger. Jeg tror at det vi alle dypest sett leter etter er et liv som varer.» – Markus Kvavik

Hovedpunkter i talen:

LIVET SOM VARER … KOMMER TIL DEG

Jesus oppsøkte kvinnen. Jesus var initiativtaker til samtalen. Jesus kommer kvinnen i møte.

LIVET SOM VARER … TAPPER DEG IKKE FOR KREFTER

En kilde som kommer innenfra vs. En brønn du må hente vann i, dypt nede i brønnen.
LIVET SOM VARER … TAR ALDRI SLUTT

En kilde tar aldri slutt. En brønn kan tømmes, eller tørkes ut.

Spørsmål:

  1. Livet som varer settes opp mot livet som «ikke varer». Hvordan ser livet som ikke varer ut? Hvilke ting innebærer dette livet?
  2. På hvilken skiller «livet som varer» seg ut fra det livet som ikke varer når det gjelder hvem som søker hva?
  3. Hvorfor kan livet som ikke varer tappe oss for krefter? Og hvordan kan det ha deg at livet som varer ikke gjør det?
  4. Livet som ikke varer vil ta slutt. Hvilke ting er det som skal vare evig?
  5. Hvorfor tror du at vi så lett kan havne der at vi «kun» søker etter livet som IKKE varer, og alt det fører med seg?

Bønn:

Be for hverandre, be om hjelp til å åpne seg opp for «livet som varer».
Den samaritanske kvinnens bønn: «Herre, gi meg dette vannet (livet) så jeg ikke blir tørst igjen og slipper å gå hit og hente opp vann.»